U spomen na poginulog hrvatskog bojovnika Josipa Goretu iz Čavoglava

spomenik josip goreta

"Navik on živi ki zgine pošteno"

Riječi su uklesane na spomen ploču ispod kamenog križa na mjestu pogibije hrvatskog vojnika Josipa Gorete iz Čavoglava, na predjelu Ćorin Lacman predivne planine Dinare. Pet džipova sa ukupno 22 ljudi sastavljenih od članova obitelji pok. Josipa zatim rodbine, prijatelja i suboraca polako i ustrajno osvajali su surovi uspon prekrasne planine te nakon par sati stigli smo na željnu poziciju.

Nakon kratke stanke i polaganja cvijeća te paljenja svijeća ispod križa uslijedio je blagoslov križa i spomen ploče te molitva odrješenja za pok. Josipa kao i za sve poginule i umrle branitelje koju je izmolio fra Ilija Mikulić.
Nakon molitve okupili smo se u obližnjem planinarskom domu koji također nosi ime našeg poginulog branitelja Josipa Gorete gdje smo uz okrepu i razgovore sabirali dojmove svjesni žrtve svih branitelja koji su branili našu domovinu posebno na ovakvim teškim i surovim terenima diljem Hrvatske.

Hvala Bogu što nam je podario lijep i sunčan dan. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinili da se ovaj događaj ostvari kao i onima koji su prije par mjeseci svojim trudom, žrtvom i odricanjem podigli spomen ploču i križ.

Posebno hvala gosp. Stipi Vučemiloviću koji je od samog početka pokretač, srce i duša čitavog događaja.