Pomirenje - Ispovijed

Sakramenat pomirenja - sveta ispovijed

Po milosti koju smo primili na krštenju postali smo djeca Božja, Kristova braća i sestre i članovi Crkve. Po krsnim obećanjima i po sakramentu krizme opredijelili smo se za Krista, odlučili biti njegovi svjedoci, širiti njegovo kraljevstvo i živjeti po njegovu Evanđelju. Božanski ili milosni život u nama podržavamo, hranimo i razvijamo dostojnim primanjem svete pričesti. U tom životnom opredjeljenju i božanskom životu kršćanin bi trebao ostati i neprestano napredovati.

Na žalost rijetki su koji ustraju. Često se iznevjerimo svojim krsnim obećanjima, ne živimo po Evanđelju, postanemo neposlušni Bogu i time činimo zlo koje nazivamo grijeh. Grijeh je kršenje Božje volje koju Bog izražava preko svoje objave, kroz svoju Crkvu, kroz savjest svakog pojedinca.

Bog nam se ne osvećuje radi grijeha nego nas potiče da se obratimo i tražimo oproštenje. To činimo kajanjem za grijehe i odlukom da više nećemo griješiti. Osim kajanja i odluke potrebno je pristupiti sakramentu pokore – pomirenja, potrebno je ispovjediti se. Isus je dao vlast opraštanja grijeha svojoj Crkvi: «Primite Duha Svetoga! Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite zadržani su im» (Iv 20, 22-23).

Za ispovijed se treba pripraviti. Treba ispitati svoju svijest i to na ispovijedi kazati. U crkvi postoji i zajednička priprava pokorničko slavlje, a potom pojedinačna ispovijed.

Za ispovijed je potrebno pet stvari da se dobro ispovjedimo: Promisliti grijehe, pokajati se za grijehe, odlučiti da se na grijeh nećemo povratiti, ispovjediti pravo i skrušeno sve svoje grijehe i izvršiti pokoru naređenu.

Pripravna molitva za prvu ispovijed

    Za dan prve ispovijedi, Oče naš koji jesi na nebesima, dugo se pripremamo. Vođeni brižnom rukom naših roditelja, pošli smo prema dragom Isusu. On je znao da idemo tvojim putem. I pričekao nas je da ne idemo sami. Čeka nas, da se susretnemo u pričesti. Susret između nas i dragog Isusa dogodit će se za vrijeme misnog slavlja u našoj crkvi. Prije toga u svetoj ispovijedi priznat ćemo svoje grijehe da bi se susret dobrih prijatelja, nas i dragog Isusa, dogodio u čistom ozračju naše duše.

Prva ispovijed

    Dragi Bože, na vjeronauku smo se pripravljali za sakramenat pokore. Naučili smo pet stvari potrebitih da se dobro ispovjedimo. Najprije trebamo promisliti grijehe. Ja sam koji put dobar (dobra) a koji put i nisam. Za ono što nisam učinio (učinila) dobro, upozorava me moja savjest da moram popraviti. Sad ću promisliti svoje grijehe, prema tvojim i crkvenim zapovijedima kao i prema kršćanskom nauku koji sam učio (učila) na vjeronauku.

    Nakon što sam promislio (promislila) što ću ispovjediti, dragi Bože, kajem se za grijehe: Žao mi je što uvrijedih tebe koji si tako dobar. Molim te oprosti mi, a ja odlučujem temeljito da se neću više na grijehe povratiti. I kako sam odredio (odredila), ispovjedit ću pravo i skrušeno sve svoje grijehe.

Kad dođem u ispovjedaonicu, najprije ću pozdraviti svećenika:

Hvaljen Isus i Marija!

Tada ću načiniti znak križa:

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Zatim tražim blagoslov od svećenika:

Blagoslovite me, oče duhovni, da pravo i skrušeno ispovjedim sve svoje grijehe.

Svećenik će odgovoriti:

Bog te blagoslovio.

Onda  reknem:

Ovo je moja prva sveta ispovijed. Iskreno ispovijedam sve svoje grijehe.

Tada ću kazati svoje grijehe. Pažljivo ću slušati što će mi reći svećenik, iskreno ću odgovoriti ako me što upita. Zapamtit ću sve što mi naredi da izvršim za pokoru. Kad svećenik dovrši, ja ću moliti djelo kajanja:

    KAJEM SE OD SVEGA SRCA

    ŠTO UVRIJEDIH BOGA NAJVEĆE I NAJMILIJE DOBRO.

    ČVRSTO ODLUČUJEM

    DA ĆU SE POPRAVITI I DA NEĆU VIŠE GRIJEŠITI. AMEN.

Svećenik me u ime tvoje, dragi Bože, odrješuje od grijeha:

Bog, milosrdni Otac, pomirio je sa sobom svijet smrću i uskrsnućem svojega Sina, i izlio Duha Svetoga za otpuštenje grijeha. Neka ti po služenju Crkve On udijeli oproštenje i mir. I ja te odrješujem od grijeha tvojih u ime Oca i Sina + i Duha Svetoga.

Na kraju odrješenja, odgovorit ću:

Amen!

Tada će mi svećenik reći:

Hvalite Gospodina jer je dobar.

Ja ću odgovoriti:

Vječna je ljubav njegova.

Svećenik će me pozdraviti:

Gospodin ti je oprostio grijehe. Idi u miru

Ja ću zahvaliti:

Bogu hvala!

Tada ću ustati, izići iz ispovjedaonice i poći zahvaliti, tebi dragi Bože, za ljubav i dobrotu koju si, kao nebeski Otac, iskazao meni, svome djetetu, te ću izmoliti naređenu pokoru.

Zahvalnica poslije prve ispovijedi

    Hvala ti, dragi Bože, na milosti oproštenja grijeha. Odlučili smo da se nećemo više na grijehe vratiti. Vjerujemo u tvoje milosrđe. Mi smo tvoja dobra zemaljska djeca - ti si naš dobri nebeski Otac. Tvoj očinski blagoslov neka bdije nad našom budućnošću. Obećajemo da ćemo biti pravi kršćani; svojim životom želimo svjedočiti vjeru našeg krštenja. Hvala ti, dragi Bože, na daru ispovijedi.