Fra. Ilija Mikulić domaćin Djelatnicima Zdravstvenog učilišta iz Zagreba

Djelatnici Zdravstvenog učilišta uputili su se 28. lipnja  prema zaleđu Dalmacije kako bi na jezerima Krke, te podno Svilaje i Moseća uživali u tišini, ljepoti krajobraza i očuvanuvanoj baštini. Naš domaćin bio je fra Ilija Mikulić koji nas je proveo do otočića i na njemu dravnog samostana - Visovac . Franjevci  ovdje imaju novincijat od 1568. godine. U  toj godini kušnje i sazrijevanju oduke za redovničkim zvanjem, brojni su franjevci oplemenili ovaj prostor molitvom, radom u vrtu, knjižnici...Kroz crkvu, muzej, lapidarij, šetnicu podno jablana i čempresa, proveo nas je fra Stojan, tihi eremit i pjesnik. 

Nakon otočića i samostana na Visovcu pošli smo u Gradac fra Josipu Jukiću koji nas je uputio u povijest Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Osobito nas je dirnula njena skora povijest stradavanja u Domovinskom ratu gdje je srušena do temelja, a danas je u potpunosti rekonstruirana i dovedena u prvobitni oblik.  Ispod nje je vrlo interesantan župni muzej, a oko crkve mnoštvo vrijednih arheoloških nalaza i grobova iz davne prošlosti.

Pošli smo potom našem domaćinu u župu Kljaci, gdje nas je fra Ilija ugostio divnom dobrodošlicom uz ugodan razgovor i obilat stol.  Njegova župa sastoji se od četiri naselja: Kljaci, Čavoglave, Umljanovića i Mirlović polja. U doba prve samostalne Hrvatske Države ovaj je kraj obilovao pobožnim narodom, o čemu svjedoče starohrvatska Crkve iz IX. i X. stoljeća. Danas se nakon prestanka ratnih zbivanja u župu vratilo 190 obitelji, ukupno 870 stanovnika.  Inicijativom Marka Perkovića Thompsona u Čavoglavama  je počela izgradnja crkve Hrvatskih mučenika.

Uz izvor rijeke Čikole oprostili smo se od domaćina i krenuli prema Zagrebu. Dugo će nam još u sjećanju ostati dobrodošlica naših franjevaca.
 

Napisala: Maša