Svećenici koji su rođeni u župi Kljaci

crkva svilijePogled u prošlost župe Kljaci donosi činjenicu i da je dala solidan broj svećenika i redovnika. U drugoj  polovici osamaestog i devetnaestom stoljeću, točnije do 1924. godine, zabilježeno je 14 franjevaca rođenih u župi Kljaci.

 Slijedi popis imena franjevaca i godina smrti: otac fra Sjetapan Lerotić; školovao se u Italiji, umro je na Visovcu 1839. godine. Fra Frane Matić, rođen u Čavoglavama, umro je u Šibeniku 1790.godine. Fra Ante Mikelić rodom je iz Kljaka,umro je kao župnik u Brštanovu 1837.godine. Fra Mijo Perković također je iz Kljaka, obnašao dužnost provincijala, umro je u Požegi 1731.godine. Fra Ivan Perković (stariji), rodom je iz Čavoglava, a umro je u Kninu 1757.godine. Otac fra Ivan Perković ( mlađi), također iz Čavoglava; bilježi se da je bio visoko obrazovan, a umro je s 29 godina od sušice. Pokopan je u crkvi sv. Ante u Drnišu 1803.godine.Otac fra Frane Jelić iz Čavoglava, umro je u Karinu 1846.godine. Otac fra Blaž Jelić također iz Čavoglava, umro je u Kljacima 27. svibnja 1796.godine. Otac fra Stipan Podbioka rođen je u Umljanovićima, a umro na Visovcu 1759.godine. Fra Nikola Podbioka iz Umljanovića, također je umro na Visovcu 1793. godine.Fra Grgo Radošević iz Čavoglava, umro je u Sinju 1746.godine. Otac fra Marko Radošević, također iz Čavoglava, umro je u Sinju, nije zabilježena točna godina smrti.  Otac fra Karlo Radoš iz Čavoglava umro je u Lišanima  07.listopada 1826.godine. Otac fra Mijo Žura iz Čavoglava umro je na Visovcu 1763.g.

Ovaj zapis redovnika potpisuje fra Petar Bačić – da bude na ponos župljanima koji su dali svoje sinove. „ Neka opet daju svoje sinove u fratre da obnove glas kršćanskih, dobrih svojih praotaca“ – potpisuje fra Petar 1924.godine u Kronici župe.

U nekim od narednih članaka istražit ćemo i imena svećenika koji su se odlučili za svećenički život tijekom dvadesetog stoljeća.