Ilindanske večeri

ilindanske veceriIzvorna manifestacija, nazvana po imenu zaštitnika župe svetom Iliji, ILINDANSKE VEČERI, ove je godine okupila brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva. Domaćini međužupanijske smotre bili su članovi kulturno – umjetničkog društva KUD Sveti Ilija Kljaci, koji su u kratkom vremenu službenog djelovanja ostvarili pohvalne rezultate. Manifestacija je održana u okruženju župne crkve s nastupom oko petstotinjak članova udruženih u desetak društava, njegovatelja izvornog folklora.Nagrada za najbolji scenski nastup pripala je KUD-u Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, koji su svojom izvedbom ostavili bez daha brojne   gledatelje.
 
Zanimljivost manifestacije svakako je bio izbor ilindanske lipotice, odnosno najljepše djevojke večeri,  a nagrada je pripala djevojci iz KUD-a Bedem Grebaštica Luciji Svirčić. Prvom pratiljom proglašena je Maja Sarić, članica KUD-a Ban Neorić.

Domaćini nisu krili oduševljenje uspješnom večeri u Kljacima. Mlado društvo s velikim entuzijazmom i željom da svoja znanja o nematerijalnim vrijednostima prenesu i na nove generacije  samo u ovoj godini predstavilo  se na brojnom smotrama, među ostalim, na županijskoj smotri folklora Šibensko – kninske županije, sajmu agroturizma u Skradinu, te na smotri folkora u Metkoviću „ Na Neretvu misečina pala“.