Sjećanje na župnika fra Jozu Borkovića

frajozoZadnjeg dana u listopadu stanovnici Kljaka sjećaju se svog nekadašnjg župnika fra Joze Borkovića, koji je 1942.godine u Kljacima uhićen od partizanskih vlasti, mučenički odveden do Muća i tamo strijeljan.

Jedan je to u nizu komunistićkih zločina koji su se događali ne samo ljudima na istaknutim pozicijama, već i „običnim“ Hrvatima čija je greška bila jedino to što su disali hrvatski i vjerski.

Sudbina fra Joze Borkovića počela se rasvjetljavati 2008. godine na temelju izjava dvojice svjedoka koji su ukazali na mjesto stratišta i zločin koji je odrađen. Ni dan danas nije do kraja riješeno to  pitanje, budući nisu pronađeni ostaci tijela. Župnik Kljaka fra Ilija Mikuluć uložio je velik trud za rasvjetljavanje istine oko ovog zločina.  Kazao je da su osloboditeljske  vlasti od 1945. pa dalje rado oslobađale ljude od imovine i života, a  najtužnije je da za te zločine nikada nitko nije odgovarao, dok njihove duše vape za pravdom.“

Da sve ne ostane u zaboravu potrudili su se vjernici koji na 29. listopada pohode sv. misu, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Muću, koji je posvjedočen  kao stratište Božjeg službenika.

Na području provincije Presvetog Otkupitelja mučeni su i ubijeni brojni svećenici zbog odanosti Bogu i hrvatstvu. Među ostalima i fra Julijan Ramljak, rođen u Siveriću te  podmuklo  uhapšen  na  službi u Gradcu. Montiranim procesom „ zaradio“ je, a uz pomoć Božju i odslužio  okrutnu kaznu u Staroj Gradiški i  još uvijek stigao biti uzor mnogima.

Pokoj njihovim dušama i neka im je laka hrvatska zemlja!