Mladi župe sv. Ilije Kljaci i sv. Marije-Gradac na izletu u Imotski i imotsku krajinu

012Mlađi članovi zborova, čitači i ministranti župa sv. Marije-Gradac i sv. Ilije-Kljaci sa svojim župnicima fra Jozom i fra Ilijom išli su na cjelodnevni zajednički izlet u Imotski i imotsku krajinu.

Dolaskom u Imotski i nakon kratkog odmora obišli smo Crveno i Modro jezero koje svojim ljepotama bude u posjetitelju poštovanje i svojom grandioznošću potiču na divljenje i zahvalu Stvoritelju što je našu domovinu obdario tolikom ljepotom.

Nakon razgledavanja jezera pred samostanom nas je dočekao fra Ivan Vuletić koji nas je uveo u crkvu te nas upoznao kratko s poviješću župne crkve i samostana.

Nakon molitve u crkvi fra Ivan nas je poveo u samostanski muzej gdje smo razgledali vrijedne izloške kojim samostanski muzej čuva uspomene na bogatu prošlost imotske krajine i hrvatskog naroda. Potom smo se uputili na Topanu razgledali tvrđavu, te nakon zajedničkog fotografiranja spustili se ulicama grada nazad u samostan na ručak.
Veliko hvala kuharicama, časnim sestrama na pripremljenom ručku kao i fra Zoranu Kutleši, fra Bruni Pezi na posluživanju a na poseban način hvala gvardijanu fra Kristianu Stipanoviću kao i ostalim fratrima samostana na srdačnom gostoprimstvu.

Nakon kolača, voća i slobodnog vremena pozdravili smo se s našim domaćinima i krenuli po predviđenom planu izleta u Proložac. Tamo nas je pred župnom crkvom čekao župnik fra Vinko Gudelj. Nakon molitve u crkvi fra Vinko nas je upoznao sa životom župe. Kroz zanimljiv govor jasno je predočio kako je potrebno mnogo truda i neprestanog napora kako bi rasli u vjeri te tako najbolje mogli svjedočit svoju ljubav prema Bogu, obitelji i svom hrvatskom narodu što nas je kroz stoljeća očuvalo u odanosti i zajedništvu, a molitvom smo se preporučili Bogu da imamo snage takvi biti i u budućnosti. 

Nekoliko riječi uputio nam je i fra Jozo Jukić koji je više godina bio kapelan u Prološcu i koji je naglasio kako mu je ta župa i narod ostali uvjek u srcu i kako se za njih Bogu moli a koliko je on bio omiljen uvjerili smo se gledajući srdačna javljanja bivših župljana fra Jozi. Nakon toga fra Vinko nas je pozvao u župnu dvoranu na raznovrsne kolače,peciva i sokove. Zadržavši se u igri i odmoru neko vrijeme približio se trenutak našeg povratka kući. Zahvalivši fra Vinku na srdačnom dočeku pozdravili smo se i uputili s molitvom na usnama za sretan povratak kući.

Hvala našem Miru Pući i Nikoli Sučiću na sigurnoj i ugodnoj vožnji. Hvala dragom Bogu na ovom prelijepom danu i vremenu te na zajedništvu i neka nas obaspe svojim blagoslovom u svim našim životnim danima.