Natalitet naše župe u velikom opadanju

natalitetBroj novorođenčadi u odnosu na broj umrlih na području župe Kljaci čak je duplo manji. U 2012. godini krstilo se petnaestero djece dok je čak 35 osoba sahranjeno na groblju sv. Ilije. Sličan trend se bilježi i prethodnih godina i nije to samo problem ovog kraja. Od sedamdesetih godina na ovamo, intenzivnom urbanizacijom stanovništvo se prepolovilo u mnogim  ruralnim područjima Hrvatske. Ovaj kraj je dodatni krah doživio u Domovinskom ratu, nakon čega je gospodarstvo obnovljeno tek u tragovima. I poljoprivreda i stočarstvo stvar su osobnog odabira ovdašnjih žitelja, a nema organiziranog ni zajedničkog bavljenja ovim djelatnostima koje su okosnica razvoja. Također, kao jedan od problema nameće se i slaba prometna povezanost s okolnim gradovima, što je važan čimbenik u obrazovanju djece.

Novo doba donosi zaokret prirodi, ugodnijem životu u selu te se manji broj  ljudi i usmjerava povratku u rodni kraj. Nadamo se da će takva razmišljanja intenzivnije zaživjeti i na prostoru župe Kljaci, a do tada ostaje štura statistika.

2011. godine u župi se krstilo 18 novorođenčadi. Iste godine zabilježena je brojka od 37 sahrana. U godini ranije, 2010., krstilo se 14 djece, a sahranjeno je 47 vjernika.