Uskoro završavaju radovi na Crkvi u Čavoglavama

zvonaRadovi na crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama, kako je planirano, bit će okončani do narednog ljeta 2013 godine. U tijeku je izbor sakralnog inventara, klupa i drugih detalja uređenja crkvenog interijera. „ Ništa nismo prepustili slučaju“, rekao je župnik Kljaka fra Ilija Mikulić,“ svaki detalj je biran  s puno pažnje,uvijek uključujući mišljenje i izbor struke“. Podsjetimo, na crkvi su 2010.godine  postavljena vrijedna zvona koja je blagoslovio šibenski biskup msgr. Ante Ivas. Tri zvona izlivena su u majstorskoj radionici "Grass Mayer" u austrijskom Innsbrucku. Zvona su kupljenja donacijama vjernika, no prvenstveno zahvaljujući inicijativi i pomoći Marka Perkovića Thompsona.
 
Najveće zvono teško 450 kilograma posvećeno je kardinalu Alojziju Stepincu uz čiji lik su ugravirane njegove riječi "U tebe se Gospodine uzdam".  Srednje zvono težine 250 kilograma posvećeno je Sv. Iliji. Na njega su ugravirani stihovi Thompsonove pjesme - "Za njih se pomoli, nek' mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju". Treće i najmanje zvono, teško 130 kilograma, posvećeno je Svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenske biskupije  i Svetom Benediktu. Na tom zvonu je upisan tekst "Za krst časni i slobodu zlatnu - A. D. 2010".
 
Msgr. Ante Ivas položio je  kamen temeljac crkve Hrvatskih mučenika 2004. godine.Izgled crkve  temelji se na starohrvatskoj arhitekturi i graditeljstvu, a autor je arhitekt Emil Šverko koji je za to svoje djelo dobio  i značajne nagrade. Crkva Hrvatskih mučenika u Čavoglavama u kojima danas živi 200-tinjak mještana bit će područna crkva.
 
Inicijator projekta Marko Perković Thompon iskazao je zadovoljstvo odrađnim poslom, uvijek ističući jakost i snagu vjere i zajedništva. Crkva je kapitalni projekt za njegovo rodno mjesto, ali ne i jedini. Planira se i rad na stvaranju kvalitetnijih infrastrukturnih uvjeta tamošnjim stanovnicima i onima koji eventualno planiraju povratak u rodni kraj.