Proslavljen dan Sv. Ilije, zaštitnika naše župe

sveti ilijafestaŽupljani župe sv. Ilije proroka u Kljacima i njihovi gosti i ove su godine  svečano  proslavili blagdan  svoga nebeskog zaštitnika.  Proslava je započela pripravom vjernika uz trodnevnicu  koju je predvodio fra Ivan Maletić, župnik Miljevaca. Vjernici su pozvani na molitve iscjeljenja i duhovnu obnovu koja je u ovom vremenu izvrtanja pravih kršćanskih vrijednosti dobro došla svakom čovjeku.

Vrhunac svečanosti je bila središnja sveta euharistija na sam blagdan, a prethodilo je polaganje vijenaca i svijeća pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima. U koncelebraciji brojnih svećenika, među ostalim i drniškog dekana fra  Bože Morića, te visovačkog gvardijana fra Mate Gverića, započela je procesija i euharistijsko slavlje. Fra Ivan Maletić je u svojoj propovijedi podsjetio na vrijednost hoda Božjim stazama koje nisu uvijek lagane, ali su jedini i ispravni put koji vodi u vječnost, u konačno sjedinjenje s božanskom ljubavi. Tako je i crkva sv. Ilije mjesto molitava i žrtava, pomirenja s Bogom, mjesto gdje bi trebali prepoznati Božji glas i u gromu i u lahoru.

 Na kraju euharistijskog slavlja okupljene je pozdravio i čestitao blagdan sv. Ilije i župnik fra Ilija Mikulić, koji na ovaj dan slavi i imendan.

Župna crkva sv. Ilije u današnjem obliku izgrađena je 1871. godine, a samostalna župa je postala još 1832. godine, te su je posluživali franjevci s Visovca.Oko crkve je groblje. Za vrijeme Domovinskog rata župa je bila dijelom pod okupacijom te je i župna crkva bila oštećena, a koje štete su u kasnijem periodu sanirane.