Umljanovići

Umljanovići su selo sa dugom i možda najznačajnijom poviješću na ovim prostorima. Na području koje se naziva Balina glavica izdizao se u prvim stoljećima naše ere jedan o značajnijih gradova unutrašnjosti Dalmacije – Municipium Magnum. Kao značajna točka na putu od Salone prema unutrašnjosti kontinenta, grad je više stoljeća funkcionirao kao urbani centar  
U desetljećima prije rođenja Isusa Krista na istom se mjestu nalazio Ilirski Dalmatski grad-utvrda Sinodium. O velikim danima tog mjesta pisali su i najveći rimski kroničari i povjesničari poput Apiana i Strabona. Pod zidinama danas nepostojeće utvrde teške je bitke vodio i prvi i najveći rimski cezar Oktavijan August – čovjek o kojem piše čak i Sveto pismo. Isti je 30-ih godina prije Krista do temelja razorio Sinodium kao znak odmazde za teški poraz kojeg je desetak godina prije na istom mjestu rimska vojna sila doživjela od strane ratobornih i nikad do kraja pokorenih Dalmata. Više od četiri tisuće rimskih glava palo je pod padinama Baline glavice, a zarobljene zastave i simboli postrojbi bile su znak velike snage te utvrde dugo godina.
Danas, odnosno prema popisu iz 2001. Umljanovići broje 153 stanovnika, dok su davne 1948. brojali čak četiri puta više: 624, a još 1971. čak 590 ljudi. Kao i u drugim naseljima općine Ružić većina se ljudi kao osnovnom ili usputnom djelatnošću bavi poljoprivredom i stočarstvom, dok su ostali zaposleni po poduzećima ili jer riječ o umirovljenicima.